Notice: Undefined index: HTTP_ACCEPT_LANGUAGE in /home/ahmedti/domains/ahmetyapan.net/public_html/counter.php on line 92
Ahmet YAPAN Photography - Yazılarım
YAZILAR
"Tonya İlçesi Hakkında Birkaç Söz"
5 Mayıs 2011 Perşembe

      Tonya İlçesinin (Bakınız: "Tonya Melikşah Köyü" fotoğrafım, Galeri bölümünde Gönlümde Yer Ettin Karadeniz kategorisinde, fotoğraf aşağıda da gösterilmektedir.) ilk kuruluşu hakkında kesin bir bilgi olmamakla birlikte, İlçenin kuruluşunun 13. yüzyılın sonları İle 14. yüzyılın başlarında olduğu anlaşılmaktadır.1461 yılında Trabzon'un Türkler tarafından alınması ile Rum Pontus Devletinin egemenliği sona erer. Bölge tamamen Türklerin eline geçer. Bundan sonra Bayburt, Gümüşhane, Erzurum ve diğer yörelerden gelen Türk boyları Tonya'da yerleşirler. Osmanlı dönemi yerli Rumlarla, göçmen olarak gelen Türklerin kaynaşması ile geçmiştir. Bu dönem içerisinde gerek Rum kültürü, gerek Türk kültürü karşılıklı olarak birbirlerini etkilenmişlerdir. Bu etkileşim şimdi bile kendini göstermektedir. Yerli halkın bazı inançları, gelenek ve göreneklerinde bu etkileşim izlerini görmek mümkündür.



       "Tonya" adının ilçeye verilişi ile ilgili çeşitli söylentiler olmakla birlikte bunlardan gerçeğe uygun olarak görüleni şöyledir: Bölgeye ilk yerleşen Rumlar döneminde bir Rum Beyi Tonya adındaki kızına bölgeyi çeyiz olarak vermiş, bundan böyle bu bölgenin adı da kızın adına izafeten Tonya Olarak kalmış. Ayrıca Tonya ilçesinin merkezine yöre halkı tarafından Konakyanı adı verilir.


Etiketler:
Toplam Yorum: 0 - Yorum Yaz
/ 1